Plaatsing bevochtiger ventilatie

Plaatsing bevochtiger ventilatie

Relatieve luchtvochtigheid

Een belangrijke indicator voor een gezond binnenklimaat is, naast CO2, de relatieve vochtigheid. Schimmels, donkere vlekken, muffe geuren of loskomend behang zijn het gevolg van te hoge luchtvochtigheid. Iets wat we allemaal wel eens zijn tegengekomen in onvoldoende verwarmde, voornamelijk oudere woningen.

Er bestaat echter ook te lage luchtvochtigheid, door seizoensgebonden verschijnselen en onvoldoende of geen ventilatie. De gevolgen hiervan zijn vooral merkbaar aan de ogen en de slijmvliezen, maar ook hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voorkomen. Daarnaast kunnen houten meubels of parketvloeren gaan barsten of inkrimpen bij te lage luchtvochtigheid.

Hoe herkennen?

Herkent u één of meerdere van deze problemen dan kan het voor u misschien nuttig zijn om een zogenaamde hygrometer aan te schaffen, dit eenvoudig te verkrijgen toestel (bvb. een weerstation) meet de luchtvochtigheid in uw woning. In een woning met een gezond binnenklimaat bevindt de relatieve luchtvochtigheid zich tussen de 40-60%.

Typisch is dat in de winter door de werking van de centrale verwarming, in combinatie met de buitenlucht die kouder en droger is de luchtvochtigheid sterk kan zakken. Geeft uw hygrometer langdurig waarden onder de 40% weer, gaat u best op zoek naar een manier om die vochtigheid omhoog te krijgen.

Hoe op te lossen?

De klassieke luchtbevochtiger is een bakje water op de radiator, of een verplaatsbaar toestel op elektriciteit dat water vernevelt in de ruimte. Wilt u echter efficiënt de vochtigheid in al uw leefruimtes op peil houden dan is een bevochtiger op uw ventilatie-systeem een goede oplossing.

Zelfregelend aan de hand van vochtsensoren, en door uzelf in te stellen via een bedieningspaneel houdt zo’n toestel een totale ontzorging van uw luchtvochtigheid in.

Het toestel wordt in de luchttoevoer van het bestaande ventilatiesysteem D geplaatst en aan de waterleiding gekoppeld, op die manier wordt binnenkomende lucht onmiddellijk bevochtigd voor het verspreid wordt over de leefruimtes.

Benieuwd of dit voor u een gepaste oplossing is?

Wij verzorgen de installatie van dergelijke bevochtigers en helpen u graag verder. Aarzel niet om contact op te nemen voor een vrijblijvende offerte en advies van onze experts.

Gerelateerde diensten

Daarom Vigintus:

Bespaar geld en energie
Dé specialist in ventilatie
Voor particulieren & bouwprofessionals
Originele unit
0%
RH
Luchtvochtigheid
Unit met geplaatste bevochtiger
0%
RH
Luchtvochtigheid

Direct een afspraak met ons inplannen.

Heeft u vragen over onze diensten? Neem contact met ons op!

Brusselsesteenweg 208, 9090 Melle, België

Bezoek alleen op afspraak

+32 472 42 95 10

Op werkdagen bereikbaar van 08:30 uur tot 17:00 uur.

info@vigintus.be

Op werkdagen binnen 4 uur reactie