CO2 monitoring & sturing

CO2 monitoring & sturing

Monitor en stuur de hoeveelheid CO2 in de lucht

CO2 monitoring

Naar aanleiding van het corona-virus en de bijkomende maatregelen is het sinds kort verplicht om de hoeveelheid CO2 in de lucht te monitoren en te sturen. Dat zou het risico op besmettingen beperken.

Maar waarom precies?

De hoofdzaak is dat we allemaal aerosolen (druppeltjes van ongeveer 0,5 µm – 100 µm) verspreiden via onze adem. Deze deeltjes kunnen lang in de lucht blijven hangen en wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat deze aerosolen het leeuwendeel van de coronabesmettingen veroorzaken. Het spreekt dus voor zich dat in een ruimte waar veel verschillende mensen samenkomen en tijd doorbrengen het beperken van de verspreiding van deze aerosolen zeer belangrijk is om iedereen gezond te houden.

Hoe doen we dat?

De oplossing is voldoende ventileren. Lucht vervuild met potentieel besmettelijke aerosolen afvoeren, en 100% verse buitenlucht aanvoeren. Hoe meer er verlucht wordt, hoe lager de kans op besmetting. Maar hoe weet je nu hoeveel verluchting voldoende is?

We weten al dat naast aerosolen iedereen CO2 uitademt en in vergelijking met de bijna onmogelijk te detecteren aerosolen is CO2 relatief makkelijk te meten. CO2-concentratie is dus een goede maatstaf voor de mate van luchtverversing binnen een bepaalde ruimte. De Vlaamse Overheid heeft bepaald dat CO2-waarden tussen de 400 ppm (concentratie van gezonde buitenlucht) en 900 ppm mogen liggen.

Het meten van CO2 is zo simpel als het aanschaffen van een passende CO2 meter. Er zijn tal van modellen op de markt, met uiteenlopende kenmerken op vlak van type sensor, meetbereik, kalibratiemethode, model, …

Het belangrijkste is dat je er eentje kiest die een groot genoeg bereik voorziet (tot +- 5000 ppm) en een display heeft dat makkelijk te interpreteren is.

CO2-sturing

Aan een meettoestel hebt u natuurlijk weinig als u niet ook beschikt over een manier om de CO2 te sturen. Een mechanisch ventilatiesysteem van type C of D (deze types zijn voorzien van mechanische luchtafvoer) is veruit de gemakkelijkste manier om te verzekeren dat uw zaak correct geventileerd wordt. In tegenstelling tot het simpelweg openen van ramen of deuren, laten deze toestellen toe om zeer precies de mate van luchtverversing te bepalen, ook voorzien ze vaak manieren om het toestel zichzelf zelfstandig te laten sturen aan de hand van parameters zoals CO2. Dit betekent dat het toestel via door u bepaalde grenswaarden continu de CO2 zal monitoren en op een acceptabel niveau zal houden door op elk gegeven moment meer of minder lucht af te voeren.

Wat kan Vigintus doen?

Bent u in het bezit van een systeem C of D, maar weet u niet zeker wat voor uw zaak de meest efficiënte opstelling is?

Het inroepen van een ventilatieprofessional is veruit de makkelijkste manier om uw installatie te optimaliseren. Bij Vigintus kunnen wij u advies op maat verlenen om uw ventilatiesysteem en CO2-sturing effectief en duurzaam te laten draaien, op die manier komt u niet voor verrassingen te staan en bent u zeker van een kwalitatieve aanpak.

Gerelateerde diensten

Daarom Vigintus:

Bespaar geld en energie
Dé specialist in ventilatie
Voor particulieren & bouwprofessionals

Direct een afspraak met ons inplannen.

Heeft u vragen over onze diensten? Neem contact met ons op!

Brusselsesteenweg 208, 9090 Melle, België

Bezoek alleen op afspraak

+32 472 42 95 10

Op werkdagen bereikbaar van 08:30 uur tot 17:00 uur.

info@vigintus.be

Op werkdagen binnen 4 uur reactie